Projecte EduCAT1x1 (i 2.0): algunes reflexions de cara el proper curs (2012-2013)
Introducció
Aquest document només pretén ser una guia pel debat a nivell de departaments didàctics i a nivell de claustre; un debat previ a les decisions que hem de prendre en relació a aquest projecte de cara el proper curs 2012-2013.
1.- Consideracions inicials
1.1.- L’alumnat es troba en un context ple de tecnologies de la informació i la comunicació (TIC): mòbils ‘intel·ligents’, xats, missatgeria instantània, fotografia digital, videojocs, xarxes socials (...) fins fa poc totalment absents a les aules.
1.2.- El nostre alumnat és un usuari quotidià de les TIC. Podem evitar la dissociació entre la vida quotidiana i les activitats a l’aula en relació a les TIC? Cal fer-ho?
1.3.- Hi ha raons formatives que justifiquin la presència de les TIC a les aules més enllà de les modes?
1.4.- Hi ha autors que afirmen que el ‘valor afegit’ de les TIC en la formació acadèmica dels nostres alumnes passa pel desplegament de les habilitats d’exploració (descobriment i recerca), d’expressió (transmissió d’idees, emocions, percepcions...), de cooperació i d’intercanvi (comunicació).
1.5.- Ensenyem als nostre alumnes els instruments de cerca a Internet? Fem servir les enciclo-pèdies digitals, les pàgines web temàtiques i la simulació de processos a l’aula?
1.6.- No trobem a faltar un entorn virtual d’aprenentatge (EVA) o plataforma virtual d’ensenyament-aprenentatge a nivell de centre?
1.7.- Som capaços de treballar amb documents compartits (treball col·laboratiu)? I, som capaços de fer servir les eines que ofereixen les plataformes virtuals d’ensenyament-aprenentatge perquè els nostres alumnes comparteixin idees, conceptes i col·laborin entre ells?
1.8.- Fem servir habitualment les presentacions multimèdia perquè els alumnes ens comuniquin els seus treballs?
2.- D’on venim?
2.1.- Quines incorporacions de les TIC hem fet a l’aula aquest curs 2011-2012?
2.2.- Hem fet servir els miniportàtils dels alumnes a les classes, o només els hem fet servir pels ‘deures’?
2.3.- Hem treballat conjuntament amb llibres digitals i amb els llibres d’aula?
2.4.- Hem fet servir el correu electrònic per a la comunicació amb els alumnes i/o les famílies?
2.5.- Hem editat materials digitals (formats .doc, .docx, .pdf, .htm, .html)?
2.6.- Hem editat algun bloc o blog?
2.7.- Fem servir habitualment les pissarres digitals (PDI)?
2.8.- Hem substituït els llibres de text ‘clàssics’ per les fotocòpies i/o els dossiers?
3.1.- No hi haurà cap tipus de finançament per part de l’Administració: ni a les famílies (mini-portàtils, EVAs i llibres digitals), ni als centres (equipaments d’aules i manteniment), ni a les editorials.
3.2.- Moltes editorials estan oferint materials combinats: llibres digitals i quaderns d’activitats amb resums temàtics en format ‘paper’...
3.3.- A la xarxa hi ha materials complementaris d’activitats i exercicis com ‘Bonesnotes’...
3.4.- Hi ha ofertes de finançament de miniportàtils per a les famílies...
3.5.- Podem demanar a les promocions d’alumnes que tenen miniportàtils que els deixin ‘de banda’ i retornin als llibres de text ‘classics’?
3.6.- Tenim en compte que una part de les famílies que no han pagat els llibres digitals probable-ment no pagaran els llibres de text?
3.7.- Hem fet un bon ús dels llibres de text reciclats que hi havia a les aules enguany?
3.8.- Hi ha possibilitats reals de millora de la connectivitat a nivell de centre i a curt termini? (con-tractar més ADSL, fibra òptica...)
3.9.- Estem disposats a responsabilitzar-nos d’equipaments com armaris portàtils amb ordinadors miniportàtils per fer servir a classe?
3.10.- Considerem necessària una EVA a nivell de centre?
3.11.- Podem prendre decisions consensuades més enllà dels departaments didàctics? Ès a dir, podem arribar a acords a nivell de cicles, cursos o etapes en relació als llibres de text, els llibres digitals i els ordinadors (portàtils, miniportàtils, tauletes...) a les aules?
3.12.- Necessitem actualitzar el web del centre i disposar d’un ‘espai web genèric’ per a tota la ‘comunitat educativa’ que sigui accessible i amb una navegabilitat fàcil i intuïtiva?
[...]