1) Valoració global dels canvis observats entre l'inici i el final del cicle d'aplicació del pla estratègic:
Context
L'indicador de diversitat significativa és superior al del curs 2007/08.
L'indicador de mobilitat de l'alumnat i del professorat és inferior al del curs 2007/08, però superior a la mitjana de Catalunya.
L'indicador de demanda del centre ha anat millorant respecte el curs 2007/08 i l'oferta de places escolars s'ajusta a la demanda.
Resultats
L'índex de promoció dels alumnes de primer d'ESO és un 7% superior als resultats del mateix centre en el curs 2007/08.
L'índex de promoció dels alumnes de segon i tercer d'ESO és entre un 6% i un 10% inferior als resultats del mateix centre en el curs 2007/08.
L'índex d'alumnes que es graduen en finalitzar l'ESO és un 3% superior als resultats del mateix centre en el curs 2007/08.
L'índex d'alumnes que es graduen en finalitzar el batxillerat és un 8% inferior al curs 2007/08.
L'índex de superació dels cicles formatius de grau mitjà i superior és molt inferior al curs 2008/09.
Processos
En l'indicador referit a les metodologies d'aula hi ha tres aspectes millorables que ja ho eren el curs 2006/07:
- Identificació dels coneixements previs dels alumnes.
- Síntesi periòdica del treball realitzat.
- Diversificació d'activitats segons les necessitats dels alumnes. Aquest darrer aspecte és essencial per millorar els resultats.
En l'indicador dels aspectes sòcio-afectius hi ha dos aspectes millorables que ja ho eren el curs 2006/07: la recollida i ús dels suggeriments i l'atenció de queixes i reclamacions dels alumnes.
En l'indicador relacionat amb la convivència i la participació ha millorat respecte del curs 2006/07 el control de l'assistència i la puntualitat de l'alumnat, segons l'alumnat, el professorat i les famílies. En relació a la tutoria, en el curs 2006/07 es valoraven com aspectes a millorar l'orientació en els problemes personals i l'orientació de cara al futur. En el curs actual es manté com a millorable la tutoria individualitzada per orientar en els aspectes personals, en canvi ha millorat tant l'orientació de cara al futur professional i/o estudis, com la tutoria d'orientació en les dificultats escolars.
Recursos
L'indicador de ràtio alumnes/professor és lleugerament superior a la del curs 200/08 i la ràtio alumnes/grup també és lleugerament superior a la del curs 2007/08. Per tant, els recursos humans són molt semblants als del curs 2007/08, tenint en compte que es comptabilitzen globalment ESO, batxillerat i cicles formatius.
2) Propostes de millora
A partir de les valoracions i de les consideracions presentades en l'apartat anterior, l'equip d'avaluadors fa les següents propostes de millora al Consell escolar perquè, després d'analitzar-les, les difongui a la resta de la comunitat educativa i en promogui els plans de millora pertinents.
Cal incrementar els resultats de promoció de l'alumnat en tots els cursos de l'ESO, batxillerat i cicles formatius, i a mig termini arribar, almenys, a la mitjana dels centres de Catalunya.
- El professorat, a través dels departaments didàctics, ha de prioritzar els continguts més rellevants del programa i diversificar les activitats d'aprenentatge i d'avaluació, tenint en compte l'adquisició de les competències bàsiques. En aquest sentit, cal millorar formalment i qualitativament el funcionament dels departaments didàctics.
- L'institut ha de continuar en la coordinació amb els centres de primària en tots els aspectes que contempla la normativa. Tanmateix amb l'alumnat que ja té escolaritzat, el professorat de l'institut ha de trobar formes organitzatives i preparar activitats més competencials, que permetin l'alumnat adquirir un bon nivell de comprensió i expressió oral i escrita, d'habilitats matemàtiques bàsiques i d'autonomia personal.
- Els equips docents han de tenir també un paper destacat en la millora dels resultats de l'alumnat a través de l'acció tutorial que realitzen els i les tutores. Aquests tutors han de vetllar per l'èxit escolar de tots els alumnes que tenen assignats, especialment per l'assoliment de les competències bàsiques. En aquest sentit cal una coordinació més estreta de tot el professorat que incideix en un mateix alumne o alumna.
- Cal continuar amb el sistema de control d'assistència i puntualitat dels alumnes i de l'absentisme de l'alumnat, que és molt ben valorat per part de les famílies, el professorat i, fins i tot, l'alumnat.
- Tot i que la tutoria acadèmica és molt ben valorada per l'alumnat, les famílies i el professorat, no ho és tant la tutoria relativa a qüestions més personals, per part de l'alumnat. Caldria introduir la reflexió sobre aquest aspecte en els equips docents per tal de trobar estratègies que permetin que l'alumnat tingui més confiança en el professorat, per tal que aquest conegui i ajudi, en la mesura que pugui, a resoldre els possibles problemes que incideixen en els processos d'ensenyament-aprenentatge. Aquesta confiança també pot incidir molt positivament en tot procés de mediació.
Suggerim que aquestes propostes es tinguin en compte en la propera planificació estratègica a mig termini i que el centre les desenvolupi a través dels successius plans de millora o respectius plans anuals de centre i que anualment en fixi uns indicadors d'assoliment.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada