dissabte, 13 d’octubre del 2012

Decret de direcció de centres educatius (1)

Article 2
Exercici de la direcció
2.1 La direcció dels centres públics l’exerceix la persona que ocupa el càrrec de director o directora, en el marc de l’ordenament jurídic vigent, del projecte educatiu de centre i del projecte de direcció. La implementació del projecte de direcció orienta i vincula l’acció del conjunt d’òrgans unipersonals i col·legiats del centre.
2.2 L’exercici de la direcció per part de personal directiu professional docent comporta, a banda de les funcions, competències i atribucions que s’estableixen amb caràcter general per a totes les direccions de centre, dur a terme les altres que específicament se’ls atribueixin.
2.3 La direcció està sotmesa al control social mitjançant el consell escolar del centre i al control acadèmic i administratiu de l’administració, i s’exerceix en el context de l’autonomia dels centres. Les direccions responen del grau d’assoliment dels objectius del projecte educatiu d’acord amb el projecte de direcció, i han de retre comptes a la comunitat escolar, en el marc de les funcions que el consell escolar té atribuïdes per llei, i a l’administració educativa de la seva gestió, dels resultats obtinguts, i, quan escaigui, de l’aplicació dels acords de corresponsabilitat, mitjançant els pertinents processos d’avaluació.

CAPÍTOL 2
Funcions i atribucions de la direcció
Article 3
Funcions i atribucions

3.1 Correspon a la direcció de cada centre públic l’exercici de les funcions de representació, de direcció i lideratge pedagògics, de lideratge de la comunitat escolar, d’organització, funcionament i gestió del centre i de cap del seu personal.
3.2 Les funcions de la direcció s’exerceixen en el marc reglamentari de l’autonomia dels centres públics i comporten l’exercici d’un lideratge distribuït i del treball en equip d’acord amb el que s’estableixi a cada centre en relació amb les funcions dels membres de l’equip directiu i, si s’escau, del consell de direcció.

Article 4
Consideració d’autoritat pública

4.1 La direcció, en l’exercici de les seves funcions, té la consideració d’autoritat pública i gaudeix de presumpció de veracitat en els seus informes i d’ajustament a la norma en les seves actuacions, llevat que es provi el contrari. Així mateix, en l’exercici de les seves funcions, la direcció és també autoritat competent per defensar l’interès superior de l’infant.
4.2 Les direccions dels centres públics poden requerir la col·laboració necessària a les altres autoritats de les administracions públiques per al compliment de les funcions que els estan encomanades. Així mateix, poden sol·licitar i han de rebre informació dels diferents sectors de la comunitat educativa del seu centre i dels altres òrgans i serveis de l’Administració educativa, amb la finalitat de disposar de la informació suficient del seu centre i de la zona educativa per a l’exercici eficient i eficaç de les seves funcions.

Article 5
Funcions de representació

5.1 La direcció d’un centre públic representa ordinàriament l’Administració educativa en el centre i, en aquesta condició, li corresponen específicament les funcions següents:
a) Vehicular al centre els objectius i les prioritats de les polítiques educatives adoptades per l’Administració.
b) Presidir el claustre de professorat i el consell escolar, presidir el consell de direcció quan n’hi hagi, i presidir els actes acadèmics del centre.
5.2 Així mateix, la direcció d’un centre públic representa el centre davant totes les instàncies administratives i socials i, en aquesta condició, li correspon traslladar a l’Administració educativa les aspiracions i necessitats del centre i formular-li les propostes que siguin pertinents.

Article 6
Funcions de direcció pedagògica i lideratge

La direcció dirigeix i lidera el centre des del punt de vista pedagògic. En aquest respecte, li corresponen específicament les funcions següents:
a) Formular i presentar al claustre del professorat la proposta inicial de projecte educatiu i, si escau, les posteriors modificacions i adaptacions.
b) Vetllar per la realització de les concrecions curriculars en coherència amb el projecte educatiu, garantir el seu compliment i intervenir en la seva avaluació.
c) Dirigir i assegurar l’aplicació dels criteris d’organització pedagògica i curricular, així com dels plantejaments del projecte educatiu inherents a l’acció tutorial, a l’aplicació de la carta de compromís educatiu, a l’aplicació dels plantejaments coeducatius, dels procediments d’inclusió, i de tots els altres plantejaments educatius que tingui incorporats, d’acord amb la seva concreció en el projecte de direcció.
d) Garantir que el català sigui la llengua vehicular de l’educació, administrativa i de comunicació utilitzada normalment en les activitats del centre, en els termes que estableix el títol II de la Llei 12/2009, tal i com es concretin en el projecte lingüístic que forma part del projecte educatiu del centre.
e) Coordinar l’equip directiu i orientar, dirigir i supervisar totes les activitats del centre d’acord amb les previsions de la programació general anual, amb la col·laboració de l’equip directiu, i sense perjudici de les competències atribuïdes al claustre del professorat i al consell escolar.
f) Impulsar, d’acord amb els indicadors de progrés, l’avaluació del projecte educatiu i del funcionament general del centre. Aquesta avaluació abasta l’aplicació del projecte de direcció i, si escau, dels acords de coresponsabilitat.
g) Participar en l’avaluació de l’exercici de les funcions del personal docent i de l’altre personal destinat al centre. Aquesta funció comporta l’atribució a la direcció de la facultat d’observació de la pràctica docent a l’aula i de l’actuació dels òrgans col·lectius de coordinació docent de què s’hagi dotat el centre, així com la facultat de requerir del professorat sotmès a avaluació la documentació pedagògica i acadèmica que consideri necessària per deduir-ne les valoracions corresponents, inclosos les referides a la possible transmissió d’estereotips sexistes i la reproducció de rols de gènere a l’aula.
h) Impulsar la coordinació del projecte educatiu del centre amb els d’altres centres per tal de poder configurar de manera coherent xarxes de centres que facin possible actuacions educatives conjuntes.

Article 7
Funcions en relació amb la comunitat escolar

La direcció del centre, com a responsable de l’acció educativa que s’hi du a terme, té les funcions següents específicament relacionades amb la comunitat escolar:
a) Vetllar per la formulació i el compliment de la carta de compromís educatiu del centre, i garantir el funcionament de les vies i els procediments de relació i cooperació amb les famílies, per facilitar l’intercanvi d’informació sobre l’evolució escolar i personal dels seus fills.
b) Afavorir la convivència en el centre, garantir el compliment de les normes que s’hi refereixen i adoptar les mesures disciplinàries que corresponguin segons les normes d’organització i funcionament del centre i les previsions de l’ordenament. En l’exercici d’aquesta funció, el director o directora del centre té la facultat d’intervenció, directa o per persona tècnicament capacitada a la qual designi, per exercir funcions d’arbitratge i de mediació en els conflictes que es generin entre membres de la comunitat educativa.
c) Garantir l’exercici dels drets i deures de tots els membres de la comunitat escolar, i orientar-lo a l’assoliment dels objectius del projecte educatiu.

d) Assegurar la participació efectiva del consell escolar en l’adopció de les decisions que li corresponen i en la tasca de control de la gestió del centre.
e) Assegurar la participació efectiva del claustre en l’adopció de les decisions de caràcter tecnicopedagògic que li corresponen.
f) Establir canals de relació amb les associacions de mares i pares d’alumnes i, quan escaigui, amb les associacions d’alumnes.
g) Promoure la implicació activa del centre en l’entorn social i el compromís de cooperació i d’integració plena en la prestació del servei d’educació de Catalunya, en el marc de la zona educativa corresponent.

Article 8
Funcions en matèria d’organització i funcionament

Corresponen a la direcció les següents funcions relatives a l’organització i funcionament del centre:
a) Impulsar l’elaboració, aprovació i aplicació de les normes d’organització i funcionament del centre, i les seves successives adequacions a les necessitats del projecte educatiu del centre.
b) Proposar la programació general anual del centre, que també ha d’incloure les activitats i els serveis que es presten durant tot l’horari escolar, coordinar-ne l’aplicació amb la resta de l’equip directiu i retre’n comptes mitjançant la memòria anual.
c) Proposar, en els termes establerts reglamentàriament i d’acord amb el projecte educatiu i les assignacions pressupostàries, les plantilles de llocs de treball docent de manera concordant amb el projecte educatiu del centre i d’acord amb criteris d’estabilitat per a cursos escolars successius i amb els canvis en l’oferta educativa. La resolució sobre la plantilla del centre en un sentit diferent al proposat haurà de ser expressament motivada.
d) Proposar al Departament d’Ensenyament, en funció de les necessitats derivades del projecte educatiu i concretades en el projecte de direcció del centre, llocs docents a proveir per concurs general per als quals sigui necessari el compliment de requisits addicionals de titulació o de capacitació professional docent i llocs docents singulars a proveir per concursos específics.
e) Proposar al Departament d’Ensenyament els llocs de treball de la plantilla del centre que s’han de proveir pel sistema extraordinari de provisió especial.

Article 9
Funcions específiques en matèria de gestió

A més del vessant de gestió incorporat a la resta de funcions assignades a la direcció del centre, li corresponen les funcions gestores següents:
a) Emetre la documentació oficial de caràcterac adèmic que estableix la normativa vigent i, quan escaigui, formular la proposta d’expedició dels títols acadèmics de l’alumnat.
b) Visar les certificacions acadèmiques, i totes les altres que escaiguin, per acreditar continguts documentals arxivats en el centre.

c) Assegurar la custòdia de la documentació econòmica, acadèmica i administrativa mitjançant la secretaria del centre i aplicar les mesures per garantir la seguretat i confidencialitat de les dades d’acord amb la legislació específica en matèria de protecció de dades.
d) Dirigir la gestió econòmica del centre i l’aplicació del pressupost que aprova el consell escolar, autoritzar-ne les despeses i ordenar-ne els pagaments.
e) Obtenir i, quan escaigui, acceptar, recursos econòmics i materials addicionals i obtenir-ne, en el marc de la legislació vigent, per la rendibilització de l’ús de les instal·lacions del centre, sense interferències amb l’activitat escolar i l’ús social que li són propis i d’acord amb l’ajuntament, quan la propietat demanial del centre correspongui a l’ens local.
f) Contractar béns i serveis dins dels límits que estableix l’ordenament i, d’acord amb els procediments de contractació públics, actuar com a òrgan de contractació.
g) Dirigir i gestionar el personal del centre de manera orientada a garantir el compliment de les seves funcions. L’exercici d’aquesta funció comporta a la direcció del centre la facultat d’observació de la pràctica docent a l’aula i del control de l’actuació dels òrgans col·lectius de coordinació docent de què s’hagi dotat el centre.
h) Gestionar el manteniment del centre, quan la titularitat demanial de les instal·lacions correspon a la Generalitat, i instar l’administració o institució que se n’encarregui perquè hi faci les accions oportunes en els altres casos.
i) Gestionar la millora de les instal·lacions del centre i instar el Departament d’Ensenyament perquè hi faci les accions de millora oportunes.
j) Exercir en el centre aquelles funcions que en matèria de prevenció de riscos laborals li assigni el Pla de prevenció de riscos laborals del Departament d’Ensenyament.

Article 10
Funcions específiques com a cap del personal del centre

10.1 A més de les altres funcions inherents a la condició de cap de personal que l’ordenament atribueix a la direcció del centre, li corresponen les funcions específiques següents:
a) Nomenar i destituir, amb la comunicació prèvia al claustre i al consell escolar, d’acord amb el marc reglamentari i les normes d’organització i funcionament del centre, els altres òrgans unipersonals de direcció i els òrgans unipersonals de coordinació; assignar-los responsabilitats específiques i proposar l’assignació dels complements retributius corresponents, tenint en compte els criteris que estableix el Govern i els recursos assignats al centre.
b) Assignar al professorat del centre altres responsabilitats de gestió i de coordinació docent i les funcions de tutoria i de docència que siguin requerides per a l’aplicació del projecte educatiu i siguin adequades a la seva preparació i experiència.
c) Proposar motivadament la incoació dels expedients contradictoris i no disciplinaris per a la remoció del personal interí del lloc de treball ocupat i, en els termes establerts reglamentàriament, de la borsa de treball, en cas d’incompetència per a la funció docent palesada en el primer any d’exercici professional, i també en els supòsits d’incapacitat sobrevinguda o de falta de rendiment que no comporti inhibició, d’acord amb el procediment que estableix el Departament. La motivació de la proposta s’ha de basar en les constatacions fetes per la mateixa direcció en exercici de les seves funcions o en el resultat de l’avaluació de l’exercici de la docència.
d) Proposar motivadament la incoació dels expedients contradictoris i no disciplinaris de remoció del lloc de funcionaris docents de carrera destinats en el centre, com a conseqüència de l’avaluació de l’activitat docent, d’acord amb el procediment que estableix el Departament. La motivació de la proposta ha de basar-se en les constatacions fetes per la mateixa direcció en exercici de les seves funcions o en el resultat de l’avaluació de l’exercici de la docència.
e) Seleccionar el personal interí docent per cobrir substitucions temporals en el centre, que no abasten tot el curs acadèmic, entre candidats que hagin accedit a la borsa de treball de personal interí docent, d’acord amb la reglamentació que estableix el Govern, i nomenar-lo d’acord amb el procediment que estableix el Departament d’Ensenyament.
f) Intervenir, en els termes que s’estableixin reglamentàriament, en els procediments de provisió per concurs específic i de provisió especial, i formular les propostes de nomenament dels aspirants seleccionats en aquest darrer cas.
g) Fomentar la participació del professorat en activitats de formació permanent i d’actualització de les seves capacitats professionals en funció de les necessitats derivades del projecte educatiu.
h) Facilitar al professorat l’acreditació corresponent d’accés gratuït a les biblioteques i els museus dependents dels poders públics.
10.2 Per a l’exercici de les funcions de gestió del personal, les direccions dels centres públics tenen accés telemàtic a la informació de la borsa de treball del personal interí docent i a la informació pertinent del personal docent i d’administració destinat al centre que contenen els fitxers informàtics del Departament d’Ensenyament, segons procediments ajustats a la legislació vigent en matèria de protecció de dades personals.

Article 11
Atribucions en matèria de jornada i horari del personal

11.1 Correspon a la direcció del centre l’assignació de la jornada especial als funcionaris docents adscrits al centre, en aplicació de la normativa que estableix el Govern.
11.2 Correspon a la direcció del centre, en el marc del control de la jornada i l’horari del professorat, resoldre sobre les faltes d’assistència i de puntualitat no justificades de tot el personal del centre. A aquests efectes, i sense perjudici de la sanció disciplinària que pugui correspondre, la direcció del centre ha de comunicar periòdicament al director o directora dels serveis territorials del Departament d’Ensenyament o a l’òrgan competent del Consorci d’Educació de Barcelona la part de jornada no realitzada que determina la deducció proporcional d’havers corresponent. Aquesta deducció no té caràcter sancionador.
11.3 Així mateix, correspon a la direcció del centre comunicar les jornades no treballades quan personal del centre exerceix el dret de vaga, als efectes d’aplicar les deduccions proporcionals d’havers que corresponguin, que tampoc no tenen caràcter de sanció.

Article 12
Altres atribucions en matèria de personal

12.1 Com a cap immediat del personal del centre, correspon a la direcció la potestat disciplinària en relació amb les faltes lleus que es detallen a l’article 117 del Text únic de la Llei de funció pública de l’Administració de la Generalitat de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 1/1997, de 31 d’octubre, comeses pel personal que presti serveis al centre, així com les que s’hi corresponen d’acord amb la regulació laboral.
12.2 Les faltes a què fa referència l’apartat anterior se sancionen d’acord amb la normativa disciplinària vigent, seguint el procediment sumari que regula el Reglament disciplinari de l’Administració de la Generalitat aprovat pel Decret 243/1995, de 27 de juny, que el Departament ha d’adaptar a les característiques específiques dels centres educatius, en el qual caldrà en tot cas l’audiència de la persona interessada. Les resolucions sancionadores que s’emetin s’han de comunicar als serveis territorials corresponents o al Consorci d’Educació de Barcelona. Contra les resolucions de la direcció del centre es pot interposar recurs d’alçada davant la direcció dels serveis territorials del Departament d’Ensenyament o de l’òrgan competent del Consorci d’Educació de Barcelona o, quan correspongui, reclamació prèvia a la via judicial laboral davant la Secretaria General del Departament d’Ensenyament.
12.3 Correspon a la direcció del centre formular la proposta d’incoació d’expedient disciplinari per faltes greus o molt greus del personal del centre presumptament comeses en relació amb els seus deures i obligacions, així com la proposta d’incoació d’expedients contradictoris i no disciplinaris a què fa referència l’article 10.1, incisos c) i d). Sense perjudici que, si escau, l’òrgan competent pugui adoptar mesures cautelars d’acord amb el règim disciplinari, correspon a la direcció del centre l’adopció de mesures organitzatives provisionals, mentre es tramitin els expedients, quan sigui imprescindible per garantir la prestació adequada del servei educatiu. Aquestes mesures poden suposar la reassignació de tasques docents de la persona afectada. En aquests casos, se li hauran d’assignar tasques complementàries concordants amb el seu cos i titulació, en la part de l’horari afectat per les mesures organitzatives provisionals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada