diumenge, 8 de desembre del 2013

Pla de treball de la comissió pedagògica (curs 2013-2014)

1.- Programacions didàctiques:
1.1.- Dels documents d’inici de curs del Departament d’Ensenyament (DdE):
La programació didàctica de cada àrea, matèria o àmbit s'ha de formalitzar per escrit d'acord amb el projecte educatiu de centre i amb el currículum establert. El director n'ha de tenir una còpia a disposició de la Inspecció d'Educació des del començament de curs.

1.2.- Del DdE en relació a les llengües:
En l'àmbit de llengua, la programació ha de reflectir el treball conjunt en llengua catalana i en llengua castellana de continguts, objectius, aspectes metodològics i avaluació. així mateix, el centre ha de tenir establertes directius de treball comunes per a l'expressió oral i escrita en totes les matèries de l’etapa (ESO).

1.3.- Tots els departaments han de confeccionar i compartir una programació de departament comuna que reculli les despeses ordinàries del departament i les necessitats materials de cada curs (despeses fixes d'aules taller, laboratoris...), les activitats de centre que s’han organitzat (exemples: Setmana de la Ciència, Jornades gastronòmiques,…), les sortides, etc. 

2.- Competències:
Totes les etapes (ESO i postobligatori) han d’anar incorporant les competències corresponents a les programacions didàctiques, adaptant i modificant els currículums, i sobretot, les activitats d’instrucció i aprenentatge a l’aula. 
Cal que a nivell de departament didàctic es comparteixin exemples d’activitats competencials a l’aula, i també, que les activitats d’avaluació siguin cada cop més competencials.

3.- Criteris generals d’avaluació del PEC:
3.1.- Desplegament i aplicació dels criteris generals d’avaluació en totes les matèries i unitats formatives.
3.2.- Debat a nivell de departaments didàctics del manteniment o la supressió de les ‘setmanes d’exàmens’.

4.- Avaluació de la jornada continuada a l’ESO.

5.- Participació en la confecció del Pla TAC de centre.

6.- Anàlisi dels resultats de l’avaluació diagnòstica de 3r ESO i l’avaluació externa de 4t ESO.

7.- Oficialitzar l’oferta 3x2 (tres anys, dos cicles formatius) de la formació professional de grau superior de turisme.

divendres, 6 de desembre del 2013

Millorar l'expressió escrita.

Deu consells per millorar la correcció (del document:
Reparar l’escriptura de Daniel Cassany, 2004)

1.- Corregir només el que l’alumne pugui aprendre. No paga la pena dedicar temps a corregir aspectes o faltes per a les quals l’alumne no està preparat.
2.- Corregeix quan l’alumne tingui fresc el que ha escrit; és a dir, en el moment en què ho escriu o poc després. No deixis passar gaire temps entre la redacció i la correcció.
3.- Si és possible, corregeix les versions prèvies al text, els esborranys, els esquemes, etc. Recorda que és molt més efectiu que corregir-ne la versió final.
4.- No facis tota la feina de correcció. Deixa alguna cosa per als teus alumnes. Marca les incorreccions del text i demana’ls que en busquin ells mateixos la solució correcta.
5.- Dóna instruccions concretes i pràctiques i oblida els comentaris vagues i general. Per exemple: “reescriu el text, fixa’t en aquest punt, amplia el 3r paràgraf, escriu frases més curtes, afegeix més punts o comes al 2n paràgraf...”. Escriu o digues coses que l’alumne pugui entendre.
6.- Deixa temps a classe perquè el alumnes puguin llegir i comentar les teves correccions. Assegura’t que les llegeixen i que les aprofiten.
7.- Si pots, parla individualment amb cada alumne. Corregeix-ne oralment els treballs escrits. És més econòmic, pràctic i segur.
8.- Dóna instruccions perquè els alumnes puguin autocorregir-se, ensenya’ls a consultar diccionaris i gramàtiques, dóna’ls pistes sobre la mena d’errors que han comès, estimula’ls perquè revisin l’escrit…
9.- No tinguis pressa per corregir-ho tot. Pren-te temps per corregir acuradament cada escrit. Assegura la qualitat de la correcció, tot i que la quantitat se’n ressenti.
10.- Fes servir la correcció com un recurs didàctic i no com una obligació. Utilitza tècniques de correcció variades. Adapta-les a les característiques de cada alumne.