diumenge, 8 de desembre del 2013

Pla de treball de la comissió pedagògica (curs 2013-2014)

1.- Programacions didàctiques:
1.1.- Dels documents d’inici de curs del Departament d’Ensenyament (DdE):
La programació didàctica de cada àrea, matèria o àmbit s'ha de formalitzar per escrit d'acord amb el projecte educatiu de centre i amb el currículum establert. El director n'ha de tenir una còpia a disposició de la Inspecció d'Educació des del començament de curs.

1.2.- Del DdE en relació a les llengües:
En l'àmbit de llengua, la programació ha de reflectir el treball conjunt en llengua catalana i en llengua castellana de continguts, objectius, aspectes metodològics i avaluació. així mateix, el centre ha de tenir establertes directius de treball comunes per a l'expressió oral i escrita en totes les matèries de l’etapa (ESO).

1.3.- Tots els departaments han de confeccionar i compartir una programació de departament comuna que reculli les despeses ordinàries del departament i les necessitats materials de cada curs (despeses fixes d'aules taller, laboratoris...), les activitats de centre que s’han organitzat (exemples: Setmana de la Ciència, Jornades gastronòmiques,…), les sortides, etc. 

2.- Competències:
Totes les etapes (ESO i postobligatori) han d’anar incorporant les competències corresponents a les programacions didàctiques, adaptant i modificant els currículums, i sobretot, les activitats d’instrucció i aprenentatge a l’aula. 
Cal que a nivell de departament didàctic es comparteixin exemples d’activitats competencials a l’aula, i també, que les activitats d’avaluació siguin cada cop més competencials.

3.- Criteris generals d’avaluació del PEC:
3.1.- Desplegament i aplicació dels criteris generals d’avaluació en totes les matèries i unitats formatives.
3.2.- Debat a nivell de departaments didàctics del manteniment o la supressió de les ‘setmanes d’exàmens’.

4.- Avaluació de la jornada continuada a l’ESO.

5.- Participació en la confecció del Pla TAC de centre.

6.- Anàlisi dels resultats de l’avaluació diagnòstica de 3r ESO i l’avaluació externa de 4t ESO.

7.- Oficialitzar l’oferta 3x2 (tres anys, dos cicles formatius) de la formació professional de grau superior de turisme.

divendres, 6 de desembre del 2013

Millorar l'expressió escrita.

Deu consells per millorar la correcció (del document:
Reparar l’escriptura de Daniel Cassany, 2004)

1.- Corregir només el que l’alumne pugui aprendre. No paga la pena dedicar temps a corregir aspectes o faltes per a les quals l’alumne no està preparat.
2.- Corregeix quan l’alumne tingui fresc el que ha escrit; és a dir, en el moment en què ho escriu o poc després. No deixis passar gaire temps entre la redacció i la correcció.
3.- Si és possible, corregeix les versions prèvies al text, els esborranys, els esquemes, etc. Recorda que és molt més efectiu que corregir-ne la versió final.
4.- No facis tota la feina de correcció. Deixa alguna cosa per als teus alumnes. Marca les incorreccions del text i demana’ls que en busquin ells mateixos la solució correcta.
5.- Dóna instruccions concretes i pràctiques i oblida els comentaris vagues i general. Per exemple: “reescriu el text, fixa’t en aquest punt, amplia el 3r paràgraf, escriu frases més curtes, afegeix més punts o comes al 2n paràgraf...”. Escriu o digues coses que l’alumne pugui entendre.
6.- Deixa temps a classe perquè el alumnes puguin llegir i comentar les teves correccions. Assegura’t que les llegeixen i que les aprofiten.
7.- Si pots, parla individualment amb cada alumne. Corregeix-ne oralment els treballs escrits. És més econòmic, pràctic i segur.
8.- Dóna instruccions perquè els alumnes puguin autocorregir-se, ensenya’ls a consultar diccionaris i gramàtiques, dóna’ls pistes sobre la mena d’errors que han comès, estimula’ls perquè revisin l’escrit…
9.- No tinguis pressa per corregir-ho tot. Pren-te temps per corregir acuradament cada escrit. Assegura la qualitat de la correcció, tot i que la quantitat se’n ressenti.
10.- Fes servir la correcció com un recurs didàctic i no com una obligació. Utilitza tècniques de correcció variades. Adapta-les a les característiques de cada alumne.

dissabte, 19 d’octubre del 2013

Programacions didàctiques curs 2013-14

Malgrat que s'acabi el termini que des de la coordinació pedagògica se'ns va donar al professorat del centre per al compliment del tràmit administratiu de lliurar una còpia de les nostres programacions didàctiques a la direcció (... La programació didàctica de cada àrea, matèria o àmbit s'ha de formalitzar per escrit d'acord amb el projecte educatiu de centre i amb el currículum establert. El director n'ha de tenir una còpia a disposició de la Inspecció d'Educació des del començament de curs), ens cal recordar que:

1r) A banda de les programacions de cada matèria, els departaments didàctics de matèries instrumentals (llengües i matemàtiques) hauran d'anar fent durant el curs una programació comuna que reculli:

a) el desplegament dels criteris generals d'avaluació del PEC;
b) les mesures concretes i els acords que es poden haver pres a partir de les memòries del curs passat o de la interpretació dels resultats de les avaluacions externes,
c) els requeriments de noves directrius pedagògiques del Departament d'ensenyament (DdE), com aquesta directriu d'enguany:
El l'àmbit de llengua, la programació ha de reflectir el treball conjunt en llengua catalana i en llengua castellana de continguts, objectius, aspectes metodològics i avaluació. així mateix, el centre ha de tenir establertes directius de treball comunes per a l'expressió oral i escrita en totes les matèries de l'etapa.
Aquesta programació comuna, en tot cas, ja es presentarà en les memòries de final del curs 2013-14.

2n) Els departaments que agrupen diferents disciplines han de compartir també una programació comuna que reculli les despeses ordinàries del departament i les necessitats materials de cada curs (despeses fixes d'aules taller, laboratoris...), les activitats comunes de centre organitzades, les sortides, etc. També, és una tasca per a les memòries de final de curs 2013-14.

3r) Les actualitzacions, modificacions i canvis que durant el curs anem introduint a les nostres programacions didàctiques són els elements que hauríem d'explicitar en les memòries finals, de manera que aquestes darreres no es converteixin en una simple còpia de la programació.

dijous, 3 d’octubre del 2013

Avaluació de centre

A partir del curs 2013-2014, la Inspecció d’Educació farà cada curs escolar una avaluació indicativa de centre (AIC) a partir de la informació que aporta el SIC (1). Aquesta avaluació situarà els centres educatius en quatre nivells de qualitat, d’acord amb l’assoliment dels objectius mínims fixats per a un cicle plurianual de quatre cursos. Els objectius mínims es concretaran a partir d’una anàlisi d’eficiència feta per la Inspecció d’Educació de manera individualitzada per a cada centre educatiu, atenent el seu context, és a dir, els seus condicionants.

El nivell de qualitat d’un centre educatiu en un curs escolar dependrà de l’assoliment dels objectius corresponents a aquell curs, independentment del que facin la resta de centres educatius.

La classificació del centre per nivell de qualitat podrá ser considerada en l’avaluació de l’exercici de la funció docent i de la funció directiva, i, en tot cas, facilitarà detectar els centres amb més marge de millora, que requereixen una avaluació més aprofundida per tal de fer la diagnosi dels problemes i poder proposar objectius de millora.

(1) sistema d’indicadors de centre

dilluns, 10 de juny del 2013

Memòria anual - Curs 2012-2013

La memòria anual (MA) d'enguany (curs 2012-2013) haurà d'incloure:
1.- La valoració i el grau d'assoliment dels objectius del curs que figuraven en la programació general anual (PGA)
2.- Resum de les memòries dels diferents departaments didàctics.
3.- Resultats acadèmics de les diferents avaluacions (indicadors interns)
4.- Resultats de les proves de competències bàsiques de 2n ESO i les proves externes de 4t ESO (indicadors externs)
5.- Altres indicadors: dades d'expedients disciplinaris, de faltes d'assistència de l'alumnat, d'absentisme i d'abandonament dels estudis.
6.- Valoració dels projectes de centre: projecte de llengües i aula oberta.
7.- Professorat: faltes d'assistència.
8.- Annex: actes de les reunions dels departaments didàctics.

Les memòries dels departaments didàctics han de recollir:
1) La comparació entre els continguts programats i els ‘aplicats o fets’.
2) L'explicitació de si hi ha continguts ‘rellevants’ que no s’han fet (per grup i/o curs)
3) Les activitats d’avaluació que s’han fet servir.
4) Les activitats complementàries, extraordinàries i/o sortides que s’han fet i s'haurien de mantenir.

Algunes aplicacions de la MA:
1) Guia per a l’elaboració de la PGA del curs 2013-2014
2) Document per al professorat nouvingut.
3) Document de treball per a l’actualització de les programacions didàctiques del curs 2013-2014.

diumenge, 9 de juny del 2013

Avaluació final a l'ESO

Al curs passat, amb motiu de la publicació de l'Ordre ENS/56/2012, de 8 de març, de modificació de l'Ordre EDU/295/2008, de 13 de juny, per la qual es determinen el procediment i els documents i requisits formals del procés d'avaluació a l'educació secundària obligatòria, és publicà el Document d’orientació sobre l’avaluació a l’ESO. Curs 2011-2012 (vigent!) que recorda els principis generals pels quals s’ha de regir l’avaluació de l’alumnat de l’etapa i recull les principals novetats pel que fa a les proves extraordinàries del mes de setembre, les enllaça amb els aspectes que es mantenen vigents i n’orienta l’aplicació.

A continuació, publiquem el segon apartat:

dilluns, 13 de maig del 2013

Avaluació externa de 4t d'ESO 2013: qüestionari per a l'alumnat (1)


El nostre centre ha col·laborat en l'administració d'un qüestionari per a l'alumnat de quart d'ESO, addicional a l'avaluació d'educació secundària obligatòria que ha realitzat tot l'alumnat de Catalunya d'aquest curs. 
El Consell Superior d'Avaluació del Sistema Educatiu ens ha fet arribar un primer informe que incorpora una anàlisi global d'algunes de les respostes de l'alumnat del nostre centre que ha seguit un procés de correcció externa en l'avaluació de quart d'ESO.
Aquest informe conté gràfics relatius a la percepció de l’alumnat sobre la dificultat de la prova (abans i després de participar-hi) i l’interès a l’hora de fer-la.
També s'hi inclou informació del conjunt de centres que han format part de la mostra, una cinquantena, així com dels que tenen el mateix nivell de complexitat que el nostre. 


divendres, 8 de març del 2013

Equips docents: normativa de referència (1)

1.- LEC: en el capítol I (exercici de la professió docent) i en l’article 104 hi ha referències indirectes i ‘pistes’ de cap a on ha d’anar el ‘treball dels equips docents’:

La funció docent
1. Els mestres i els professors són els agents principals del procés educatiu en els centres.
2. Els mestres i els professors tenen, entre altres, les funcions següents:
a) Programar i impartir ensenyament en les especialitats, les àrees, les matèries i els mòduls que tinguin encomanats, d’acord amb el currículum, en aplicació de les normes que regulen l’atribució docent.
b) Avaluar el procés d’aprenentatge dels alumnes.
c) Exercir la tutoria dels alumnes i la direcció i l’orientació global de llur aprenentatge.
d) Contribuir, en col·laboració amb les famílies, al desenvolupament personal dels alumnes en els aspectes intel·lectual, afectiu, psicomotor, social i moral.
e) Informar periòdicament les famílies sobre el procés d’aprenentatge i cooperar-hi en el procés educatiu.
f) Exercir la coordinació i fer el seguiment de les activitats escolars que els siguin encomanades.
g) Exercir les activitats de gestió, de direcció i de coordinació que els siguin encomanades.
h) Col·laborar en la recerca, l’experimentació i el millorament continu dels processos d’ensenyament.
i) Promoure i organitzar activitats complementàries, i participar-hi, dins o fora del recinte escolar, si són programades pels centres i són incloses en llur jornada laboral.
j) Utilitzar les tecnologies de la informació i la comunicació, que han de conèixer i dominar com a eina metodològica.
k) Aplicar les mesures correctores i sancionadores derivades de conductes irregulars, d’acord amb l’article 34.
3. Les funcions que especifica l’apartat 2 s’exerceixen en el marc dels drets i els deures establerts per les lleis.
4. L’exercici de la funció docent en els centres vinculats al Servei d’Educació de Catalunya comporta el dret de participar en els òrgans del centre, d’acord amb el que estableixen les lleis.
5. La funció docent s’ha d’exercir en el marc dels principis de llibertat acadèmica, de coherència amb el projecte educatiu del centre i de respecte al caràcter propi del centre i ha d’incorporar els valors de la col·laboració, de la coordinació entre els docents i els professionals d’atenció educativa i del treball en equip.

2.- Decret d’autonomia de centres: en l’article 22 hi ha una primera referència als equips docents:

Criteris per a l’organització pedagògica dels centres
1. En matèria d’organització pedagògica, el contingut de les normes d’organització i funcionament del centre a què fa referència l’article 19.1.a) ha de preveure, com a mínim:
a) Els criteris per a l’organització dels grups d’alumnes amb les limitacions quantitatives establertes pel Departament d’Ensenyament per a les diferents etapes educatives.
b) Els criteris per a la formació dels equips docents i els mecanismes interns de coordinació en els equips docents.
c) Els criteris per a l’atenció de la diversitat de l’alumnat, d’acord amb el principi d’educació inclusiva.
d) Els mecanismes per garantir la globalitat de l’acció educativa sobre l’alumnat, molt especialment quan, per raó de l’etapa o nivell educatiu, l’especialització curricular del personal docent que hi actua sigui predominant en la docència.
e) Els mecanismes d’acció i coordinació de la tutoria.
2. Així mateix, les normes d’organització i funcionament del centre, d’acord amb les previsions del projecte educatiu i amb el principi d’inclusió, han de preveure els mecanismes i procediments d’assignació dels recursos disponibles per a l’atenció a les necessitats educatives específiques de l’alumnat, el tractament de l’alumnat amb trastorns d’aprenentatge o de comunicació relacionats amb l’aprenentatge escolar, i l’atenció als alumnes amb altes capacitats.
3. Les normes d’organització i funcionament del centre han d’incorporar també els mecanismes per a l’aplicació del sistema global d’orientació acadèmica i professional a l’alumnat d’ESO i de batxillerat i l’específic que en cada cas escaigui a l’alumnat d’ensenyaments professionalitzadors.

També, en l’article 41 del DAC (Òrgans unipersonals de coordinació), a l’apartat 2, hi ha una nova referència:
2. Els òrgans unipersonals de coordinació reben de la direcció els encàrrecs de funcions de coordinació o especialitzades previstes a les lleis o adients a les necessitats del centre derivades de l’aplicació del projecte educatiu, entre les quals hi ha la coordinació d’equips docents i de departaments. De l’exercici de les seves funcions responen davant de l’equip directiu.